/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин се застъпи днес за американския си колега Доналд Тръмп, като намери обяснение за решението на Съединените щати да излязат от Парижкото споразумение за климата, предаде ТАСС.

Тръмп обръща гръб на света

"Аз не бих осъждал сега президента Тръмп, защото (неговият предшественик на поста Барак) Обама прие съответното решение (за присъединяването към споразумението). Може би действащият президент смята, че то не е достатъчно обмислено, може би той смята, че няма съответните ресурси", каза руският президент в отговор на въпрос на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Путин окачестви договора от 2015 г. като добър и важен документ, но отбеляза, че рамката му осигурява голямо поле за маневриране на всяка подписала го страна. Руският президент призова за конструктивен диалог за намаляване на глобалното затопляне.

Путин обясни, че страната му не е ратифицирала споразумението, защото очаква да бъдат уточнени правилата за разпределение на ресурсите и други технически подробности.

Важни моменти от Парижкото споразумение

По думите на Путин обещанието на Тръмп да предоговори условията за САЩ дава надежда за постигането на компромис, преди Парижкото споразумение да влезе в сила през 2021 г. Участието на Съединените щати е от голяма значение за успеха на глобалните усилия за справяне с климатичните промени, подчерта в заключение руският президент.
БТА