/ БТА
Лидерът на босненските сърби Милорад Додик се срещна днес с руския президент Владимир Путин в Москва само няколко дни след като подкрепи руската инвазия в Украйна, съобщиха руски и сръбски медии, цитирани от Асошиейтед прес.

По време на визитата на Додик в Москва, която е рядкост за политик от Европа, руският президент похвали "стратегическото партньорство" на страната си със Сърбия.

Визитата идва на фона на нееднократните предупреждения на Европейския съюз, че Сърбия трябва да съгласува външната си политика с тази на блока, ако наистина иска да стане негова страна членка.

Путин: Русия ще продължи да подкрепя Сърбия в защитата на нейния суверенитет

Додик, който е сръбският член на тричленното босненско председателство, често се среща с Путин, особено преди избори, когато иска да покаже на силно проруският босненски сръбски електорат, че разполага с подкрепата на руския лидер. За последно Додик се срещна с Путин през юни броени месеци след началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Русия често е обвинявана от Запада, че се стреми да дестабилизира Босна и Херцеговина и останалата част от Балканите чрез своите проксита в Сърбия и Босна. Додик открито се застъпва за откъсване на контролираната от сърбите част от Босна (Република Сръбска) от Федерация Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватската федерация) и присъединяването ѝ към съседна Сърбия, посочва АП.
БТА