Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъди с президента на Русия Владимир Путин войната в Украйна след срещата си в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи ДПА.

Срещата между Путин и Гутериш продължи около час, съобщават руските медии. 

Преди това по време на разговора си с Лавров, продължил няколко часа, генералният секретар на ООН призова за прекратяване на огъня в Украйна. Той поиска също да бъдат създадени хуманитарни коридори, за да могат хората от засегнатите райони да стигнат до безопасно място. 

В Москва Гутериш призова за прекратяване на огъня възможно най-скоро

По време на разговора Путин е казал на Гутериш, че преговорите с Украйна продължават в онлайн формат и изразил надежда, че те ще дадат положителен резултат, посочва Ройтерс.

На срещата с Путин Гутериш заяви, че разбира претенциите на Русия около ситуацията в Украйна, както и по отношение на европейската и световната сигурност, предаде ТАСС. Генералният секретар изрази загриженост от ситуацията в Украйна и добави, че разбира недоволството от страна на Русия, но изтъкна, че то "трябва да бъде решено въз основа на различните инструменти, предлагани от Устава на ООН" и че "нарушаването на териториалната цялост на която и да е страна е напълно несъвместимо с Устава на международната организация".

ООН е готова, заедно с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), да направи оценка на ситуацията в "Азовстал" относно евакуацията на цивилното население до два или три дни, каза още Гутериш.

Генералният секретар на ООН поиска да се срещне поотделно с Путин и Зеленски

От своя страна Путин посочи, че осигурените от Русия хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от Мариупол функционират и по тях града са напуснали 130-140 000 жители. Руският президент допълни, че украинските военни са длъжни да освободят цивилните граждани от територията на завода "Азовстал" в Мариупол, ако те действително се намират там.

Руският лидер отбеляза, че ситуацията в този град е "трагична, но всъщност е проста". "Току-що разговарях с [турския президент Реджеп Тайип] Ердоган, той говори за сраженията, които се водят там. Там няма бойни действия. Те приключиха, в Мариупол няма военни действия, те са прекратени", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент изрази готовност страната му да предостави възможност на представители на ООН и Червения кръст да се запознаят с условията, при които са държани украински военнопленници.

Путин заяви също, че руската армия няма нищо общо със събитията в украинския град Буча и че Москва знае "кой го е направил, кой е подготвил тази провокация, с какви средства, какви хора са работили по нея".
БТА