/ БГНЕС
Той обаче добави, че за момента не планира да се среща с Тръмп
Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че американският му колега Доналд Тръмп ще посети догодина Москва за честванията на Деня на победата 9 май и заяви, че Русия е готова за разговори със САЩ, предаде БТА.

"Колкото до 9 май в Москва, мисля, че посещение по случай края на Втората световна война за лидера на страната, която е дала съществен принос в борбата с нацизма, ще е правилна, вярна стъпка дори в хода на предизборната кампания" в САЩ, каза Путин след срещата на върха на страните от БРИКС в Бразилия.

Той обаче добави, че за момента не планира да се среща с Тръмп.

Говорейки за Сирия, Путин призна, че САЩ и Тръмп са дали принос в борбата в Сирия, но добави, че всеки наблюдател може да оцени ролята на Русия, предаде ТАСС. Той каза също, че Русия не смята за легитимно военното присъствие на САЩ в Сирия.

Путин каза още, че Русия е изпълнила целите си, които си е поставила, като е започнала операцията в Сирия - а именно да се попречи на руска територия да проникнат голям брой обучени и подготвени бойци с опит в бойните действия.

Руският президент заяви, че има още много работа за вършене в сирийската провинция Идлиб.

Държавният глава изрази надежда, че женевският мирен процес за Сирия ще бъде успешен.

Говорейки за Украйна, Путин каза, че ако украинските подразделения се върнат на контактната линия, то аналогично ще постъпят и силите на Донбас.

В по-глобален план Путин призова за обединение на усилията на различните страни по света в борбата с тероризма, защото всички са в опасност.

Той предложи да се разшири и кръгът на страните, въвлечени в преговорите за контрол над въоръженията и като в тях да се включат освен Русия и САЩ, и Китай, а също и Франция и Великобритания.

Путин съобщи също така, че доставките на системите С-400 за Индия вървят по план.

За Боливия той каза, че е Русия е готова да сътрудничи с властите на тази страна, които ще получат мандат от народа.

За Китай, Путин изрази увереност, че увеличението на товарооборота между двете страни на 200 милиарда долара на година е реалистично.