Русия няма да забрави никога свалянето на руския военен самолет на 24 ноември над сирйската граница и турците ще съжаляват за това, което направиха, предупреди руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.

Путин: Турция ще съжалява за свалянето на руския Су-24М (ВИДЕО)

Ние никога няма да забравим това съучастие с терористите. Ние разглеждаме винаги предателството като едно от най-лошите и най-подли деяния. Нека тези в Турция, които стреляха в гърба на нашите пилоти, да го знаят, заяви руският президент в годишно обръщение към членовете на парламента, правителството и губернаторите на райони в Русия.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Не разбирам защо те направиха това. Единствен Аллах го знае, добави Путин, предизвиквайки аплодисментите на членовете на Федералното събрание. Изглежда, че Аллах е решил да накаже управляващата върхушка в Турция, като я лиши от разсъдък и здрав разум, добави руският президент.

Не трябва да се очаква от нас нервна, истерична реакция, опасна за нас и за целия свят, изтъкна Путин. Ние няма да размахваме оръжия, добави той. Но ако някой мисли, че за едно толкова подло военно престъпление, убийството на наши съотечественици, те ще се отърват с домати или със санкции в сектора на строителството или други сектори, те жестоко се заблуждават. Това не е последният път, когато ние ще им припомним какво са направили, нито е последният път, когато те ще съжаляват за това, което са направили, заплаши Путин.

Путин подписа указ за санкции срещу Турция

Русия приложи серия икономически санкции срещу Турция, насочени основно към земеделието, строителството, енегетиката или туризма, в отговор на свалянето на руски бомбардировач на 24 ноември над границита със Сирия.

След инцидента тонът между двете страни непрекъснато се повишава, като вчера руската армия обвини президента Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство, че са "съучастници" в трафик на петрол с групировката "Ислямска държава". Ние знаем кой в Турция си пълни джоба и позволява на терористите да извличат печалба, каза още руският президент.

Той обвини Анкара, че е подкрепяла също бунтовниците в Северен Кавказ през 90-те години на миналия век и 2000 г., когато Москва се бореше с чеченските сепаратисти.

Източник: БТА