/ Guliver/Getty Images
Президентът на Русия Владимир Путин разказа, че дядо му по бащина линия Спиридон Путин е бил готвач на Владимир Ленин и Йосиф Сталин, а другият му дядо през Първата световна война е проявил състрадание към врага, съобщава ТАСС.

Путин рецитира стихотворение в чест на жените (ВИДЕО)
 
„Да, дядо беше готвач първо за Ленин, а после за Сталин в една от вилите в Подмосковието”, разказва Путин в новия филм на журналиста Андрей Кондрашов „Путин”, който е достъпен в социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники".
 
Президентът каза, че лично не е ходил в тези резиденции, но „татко ми е разказвал, че когато дядо още работел за Сталин, му е ходил на гости и са го пускали там, а той наблюдавал случващото се”. След смъртта на Сталин дядо му Спиридон работел и живеел със съпругата си в почивен дом на московския градски комитет на КПСС в Илинское. „Много е изненадващо, че не са ги репресирали. Очевидно, точно обратното, ценили са ги, давайки си сметка, че това са хора, на които може да се разчита”, отбелязва Путин.

Путин и президентът на ФИФА показаха футболните си умения (ВИДЕО)
 
Спомняйки си за дядо си по майчина линия Иван Шеломов, президентът разказва, че е бил на руско-австрийския фронт през Първата световна война. „Той видял, че в него от отсрещния окоп се прицелва войник от армията на противника и дядо стрелял пръв”, разказва Путин. После Шеломов чул стоновете на ранения австриец от вражеския окоп, допълзял до него и превързал раната вместо да го довърши с изстрел, а войникът за благодарност му целунал ръка.
 
Путин заключава, че състраданието е присъщо на руския човек. „Мисля, че това е много характерна черта на нашия манталитет”, посочва руският държавен глава.
БГНЕС