Путин призова обкръжените украински военни да свалят оръжието
Путин призова обкръжените украински военни да свалят оръжието / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призова украинските военни, обкръжени от проруските сепаратисти в град Дебалцево, в Източна Украйна, да сложат оръжие, за да може договореното в Минск прекратяване на огъня да влезе в сила в неделя, както е предвидено, предаде Франс прес.

Договориха прекратяване на огъня в Източна Украйна от 15 февруари

"Сепаратистите разчитат, че тези войници ще сложат оръжие преди да влезе в сила прекратяването на огъня. Представителите на украинското правителство смятат, че няма обкръжение и че всичко ще стане много лесно. Още от началото имам съмнения", каза Путин, и заяви, че в Дебалцево има 6000 - 80000 обкръжени украински военни.

Путин изрази надежда, че страните в конфликта в най-близко време ще проявяват сдържаност до пълно спиране на огъня в Украйна, за да избегнат "излишно, никому ненужно кръвопролитие".

Проруските сепаратисти се съгласиха да подпишат споразумението в Минск

По време на преговорите в Минск руският лидер и президентът на Украйна Петро Порошенко са постигнали договореност да възложат на военни експерти разследване, "за да установим какво всъщност се случва сега в житейските реалности и да се опитаме да разработим поне какъв да е комплекс от мерки за верифициране на взетите решения, за проверка и за спазването им от двете страни", цитира ТАСС изявлението на Владимир Путин.

Като пример за разногласия руският държавен глава посочи ситуацията с украинската армейска групировка край Дебалцево, която Киев не смята за обкръжение, отбелязва агенцията.

Източник: БТА