Президентът Владимир Путин днес строго предупреди Запада да не посяга срещу интересите на Русия в сферата на сигурността, като каза, че отговорът на Москва ще е "бърз и твърд", предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението на Путин по време на годишното му послание беше направено на фона на масирано струпване на военни в близост до Украйна, където нарушенията на прекратяването на огъня в 7-годишния конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили през последните седмици ескалираха.

Путин похвали разработването на руски ваксини в годишното си обръщение към нацията

Надявам се, че никой не смее да премине червената линия по отношение на Русия. Ще определяме къде се намира тя във всеки конкретен случай, каза Путин. Онези, които организират провокации, заплашващи основните интереси на Русия в сферата на сигурността, ще съжаляват за действията си като никога досега, предупреди Путин.

Москва отхвърли загрижеността на Украйна и на Запада за струпването на войски, като каза, че то не е заплаха за никого и Русия е свободна да разполага свои сили на своя територия. Но Кремъл предупреди украинските власти да не се опитват да използват сила, за да си върнат контрола върху контролирания от бунтовниците Изток, изтъквайки, че Русия може да бъде принудена да се намеси, за да защити цивилните в региона.

Путин подписа закона, позволяващ му да се кандидатира за още два мандата (ВИДЕО)

Наистина не желаем да изгорим мостовете, каза Путин. Но ако някой погрешно вземе нашите добри намерения за безразличие или слабост и възнамерява да изгори или дори да взриви тези мостове, отговорът на Русия ще е асиметриен, бърз и твърд.

Путин подчерта действията на Русия за модернизиране на ядрените й арсенали и каза, че военните ще продължат да се сдобиват с все повече свръхмодерни свръхзвукови ракети и други нови оръжия. Той добави, че разработването на "Посейдон" - подводния дрон с ядрено оръжие, и ядрената крилата ракета "Буревестник" продължават успешно.

Белият дом: Поканата на Байдън към Путин за среща остава

Без да посочва конкретна държава, руският лидер осъди чуждестранно правителство, което налага "незаконни, политически мотивирани икономически санкции и прави груби опити да наложи волята си на други. Той каза, че Русия е демонстрирала сдържаност и често се е въздържала от реакция на "откровено грубиянски" чужди действия.

В днешното си обръщение Путин каза, че Русия има свои интереси, които ще защитава в съответствие с международното право. Ако някой отказва да разбере това очевидно нещо, не е склонен да води диалог и избира егоистичен и нахален тон, Русия винаги ще намери начин да защити позицията си.

Той остро разкритикува Запада за това, че не е осъдил неуспешния, според него, опит за преврат и проваления опит за убийство на беларуския президент Александър Лукашенко.

Практиката да се организират преврати и да се планират политически убийства на висши служители преминава всякакви граници, каза Путин, като направи паралел между предполагаемия опит за преврат в Беларус, заговори срещу венецуелския президент Николас Мадуро и народните протести, довели през 2014 г. до отстраняването на бившия приятелски настроен към Русия президент Виктор Янукович.

Путин посвети голяма част от посланието си на вътрешни въпроси, като похвали справянето с пандемията от коронавирус. Той каза, че бързото разработване а три ваксини срещу коронавирус е изтъкнало технологичния и промишления потенциал на Русия. Руският лидер призова за по-бърз темп на имунизация, като изрази надежда, че наесен страната може да постигне колективен имунитет.

Той изложи голям брой икономически стимули, за да се помогне на икономиката да преодолее удара, нанесен от пандемията, както и нови социални плащания, фокусирани върху семейства с деца.
БТА