/ БГНЕС
Само няколко часа след оставката на кабинета руският президент Владимир Путин вече беше готов с номинацията на новия премиер.

Путин издигна кандидатурата на директора на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Президентът Владимир Путин проведе работна среща с Михаил Мишустин и му предложи да заеме длъжността на премиер-министър. Получил съгласието му, той внесе кандидатурата на Мишустин за обсъждане в Държавната дума", уточни пресслужбата на президента.

Мишустин оглавяваше Федералната данъчна служба от април 2010 година. Той е на 54 години, връстник на Медведев.

Медведев хвърли оставката на руския кабинет

По-рано днес Медведев хвърли оставката на руското правителство веднага след изявлението на Путин пред Федералното събрание, където той поиска конституционни промени. Руският президент пък не го пусна да си тръгне съвсем и създаде специално за него нов държавен пост - заместник-председател на Съвета по сигурността.

В своето изявление пред Федералното събрание, предшествало оставката на Медведев и министрите, Путин предложи Държавната дума не само да съгласува, но и да утвърждава кандидатурата на премиера. Според руския президент това ще направи по-ефективно взаимодействието между представителната и изпълнителната власт.

Съветът по сигурност на Руската федерация, където Путин покани Медведев, се явява конституционен орган, който изготвя решенията на държавния глава по стратегическите въпроси за развитието на страната, по обезпечаването на жизненоважните интереси на гражданите, обществото и държавата от вътрешни и външни заплахи. Това е орган, който преди всичко отговаря за единната държавна политика в областта на националната сигурност.