Путин предложи Кадиров за президент на Чечения
Путин предложи Кадиров за президент на Чечения / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин официално предложи Рамзан Кадиров за държавен глава на Чеченската република, предаде Франс прес, позовавайки се на руските осведомителни агенции.

Реших да предложа кандидатурата Ви за президент на Чечения. Писмото с предложението до чеченския парламент ще бъде изпратено в Грозни още днес, заяви Путин, цитиран от агенция Интерфакс. Решението ми е продиктувано от факта, че Вие направихте много за възстановяването на Чечения и като заместник министър-председател и като временно изпълняващ длъжността президент, каза Путин, който днес се срещна с Кадиров в резиденцията си Ново Огарьово, близо до Москва.

Няма съмнения, че чеченският парламент, в който мнозинство има партията "Единна Русия", утре единодушно ще гласува за Кадиров.

Рамзан Кадиров е син на бившия проруски чеченски президент Ахмад Кадиров, убит при атентат през май 2004 г. Той е роден през 1976 г. и явно ще стане най-младият лидер на регион в Руската федерация, отбелязва сайтът Нюз.ру

Рамзан Кадиров е влиятелна фигура в кавказката република, той ръководеше Службата за сигурност на баща си, когато той бе президент. Бил е първи заместник-председател на правителството. Временно изпълнява длъжността президент, след като на 15 февруари Алу Алханов подаде оставка.

Кадиров е нееднозначно приемана личност. Той е високо ценен за ролята си във възстановяването на опустошената от войната Чечения, но от друга страна всява страх заради ръководените от него милиции, за които се твърди, че се занимават с отвличания и мъчения, посочва АФП.