Путин предлага разполагане на компоненти от US системата за ПРО в Азербайджан
Путин предлага разполагане на компоненти от US системата за ПРО в Азербайджан / снимка: BGNES
Руският президент Владимир Путин ще се откаже от възраженията си срещу американската система за ПРО, ако нейни компоненти бъдат разположени в Азербайджан, съобщи Асошиейтед прес.

На състоялата се в Хайлигендам среща между президентите на Русия и САЩ Путин заявил, че Москва ще оттегли и заплахата си да насочи свои ракети срещу Европа, ако Азербайджан бъде предпочетен като база за ПРО. Според Путин този вариант ще създаде основата за общи действия между Русия и САЩ. Двете страни няма да имат проблеми, ако "си сътрудничат прозрачно" по проблеми, свързани със спорната противоракетна отбрана, заявил Путин, цитиран от Ройтерс.

Самият Буш нарече предложението на Путин "интересно" и добави, че техните разговори на тази тема ще продължат на 1 и 2 юли в Кенъбънкпорт, щата Мейн, във фамилното имение на Буш на брега на океана.

В момента Русия използва под наем модерна радарна станция на територията на Азербайджан. Именно тази станция Путин предлага да бъде използвана за нуждите на ПРО, посочва ИТАР-ТАСС. "Ние виждаме по еднакъв начин заплахите, но сме на различни позиции по начините за предотвратяване на тези заплахи", заяви Путин на срещата си с Буш, предаде ИТАР-ТАСС. "Внимателно разгледахме американските предложения, имаме и собствени идеи, и именно тези идеи аз подробно изложих пред президента на САЩ", подчерта Путин на обща пресконференция с Джордж Буш.

"Първата идея е заедно да използваме наетата от нас радарна станция в Азербайджан", поясни руският президент. "Вече разговарях за това с президента на Азербайджан, а договорът, който е в сила, ни позволява да постъпим по този начин", продължи той. "При този вариант системата, която може да бъде създадена, ще покрива цяла Европа без изключения. Ще бъде премахната и опасността парчета от ракети да падат на територията на европейски страни, тъй като ще падат в морето или океана. А по този начин ние ще можем да не променяме нашата позиция и да не пренасочваме своите ракети, точно обратното - ще създадем условия за съвместна работа", каза руският държавен глава.

"Ние се договорихме с Джордж нашите специалисти да започнат работа по този въпрос колкото е възможно по-скоро", подчерта Владимир Путин.

Джордж Буш потвърди, че САЩ и Русия са решили да започнат стратегически диалог с участието на военните структури и на дипломати на двете страни по проблемите на ПРО, предаде ИТАР-ТАСС. "Това е много сериозен въпрос и трябва да има гаранции, че всяка страна напълно разбира позицията на другата", подчерта Буш.

Радарната станция "Дарял", разположена в района на селището Зараган в Габалинския район на Азербайджан, действа от 1985 г. и е предназначена за засичане на пуска на междуконтинентални балистични ракети от позиции в южното полукълбо, посочва ИТАР-ТАСС. Станцията контролира териториите на Иран, Турция, Китай, Пакистан, Индия, Ирак, Австралия и голяма част от Африка, и островите в Индийския и Тихия океан. През 2002 г. радарната станция получи статут на "информационно-аналитичен център", който е собственост на Азербайджан и който е даден на Русия под наем за 10 години.