Путин поздрави Саркози 48 часа след избирането му
Путин поздрави Саркози 48 часа след избирането му / netinfo

Владимир Путин поздрави бъдещия си френски колега Никола Саркози доста по-късно след повечето световни ръководители, предаде Франс прес. Това забавяне вещае не толкова светли дни, както при Жак Ширак, за френско-руските отношения, добавя АФП.

"Руско-френските отношения достигнаха високо равнище на доверие и взаимно разбирателство. Надявам се те да укрепнат след вашето избиране", посочва руският президент в поздравително послание до Саркози, публикувано 48 часа след оповестяването на резултатите от президентските избори във Франция.

Руският президент изразява надежда, че тесните контакти между Русия и Франция в ООН ще продължат и призовава Франция да запази "ролята си на локомотив" в партньорството между Русия и Европейския съюз.

Путин е изпратил послание и на досегашния президент Жак Ширак, което е по-дълго и по-топло, отбелязва АФП. Руският президент оценява високо "личните усилия" на Ширак за развитието на двустранните отношения.

"Поздравленията на държавен ръководител към друг не са обикновен протокол, те са израз на лични отношения", казва пред АФП Евгений Волк, политолог във фондацията Херитидж. "Когато проруският Виктор Янукович бе избран за президент на Украйна през 2004 г., Путин го поздрави преди да бъдат публикувани официалните резултати. След това го покани на рождения си ден. Очевидно Путин няма да покани Саркози на рожден ден!", добавя Волк.

"Кремъл иска да разбере дали Саркози наистина ще води проамериканска политика", казва Алексей Малаченко, анализатор в центъра Карнеги в Москва.

Саркози не крие предпочитанията си към първата световна сила, отбелязва Франс прес. Преди няколко месеца той упрекна Ширак, че стискал ръката на Путин. В отговор на въпроси за проамериканските си настроения той отвърна с въпрос - да не би да очаквате, "че съм почитател на Русия", напомня АФП.

Някои политолози смятат, че унгарският произход на Саркози се възприема като лош знак в Русия - Унгария бе на времето сателит на Русия, който бързо стана член на НАТО и ЕС.

Остава само една надежда: икономическите отношения, които според анализатора Борис Кагарлицки, директор на руския Институт по проблемите на глобализацията, няма да се променят. "Франция ще остане голям инвеститор в Русия, а Русия ще продължи да доставя суровини на Франция", прогнозира Кагарлицки, цитиран от АФП.