Путин посрещна Джордж и Лора Буш в Сочи
Путин посрещна Джордж и Лора Буш в Сочи / cнимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш, който от тази вечер е на работно посещение в Сочи, пристигна в резиденцията на руския държавен глава "Бочаров ручей", предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

Президентът на Русия Владимир Путин посрещна американския си колега и съпругата му Лора Буш на стъпалата пред входа, където спря кортежът от летището. Буш и Путин сърдечно се здрависаха и руският президент поднесе на първата дама букет. Двамата държавници приятелски размениха няколко думи на входа, давайки възможност на фотографите и телевизионните оператори да ги снимат.

От пресслужбата на Кремъл обясниха, че съпругата на руския президент Людмила Путина не е могла да присъства на срещата поради предварителен ангажимент. Още преди американската страна да отговори положително на поканата за визитата в Сочи, било уговорено посещение на руската първа дама в Ереван по покана на президента на Армения Роберт Кочарян - Бела.

Джордж и Лора Буш се запознаха с плановете за развитие на Сочи и подготовката на града за Олимпийските игри. Губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов и генералният директор на организационния комитет на Сочи-2014 Дмитрий Чернишенко показаха макет на целия регион с бъдещите спортни обекти. Буш обърна внимание на пресцентъра. "Изглежда това е най-голямата сграда", с усмивка отбеляза той, като добави, че "така и трябва да бъде".

Двамата се снимаха заедно с организаторите на фона на олимпийската емблема.

Преди вечеря Путин предложи на американските гости да се разходят до морето и тримата слязоха на кея, откъдето наблюдаваха залеза. След това се върнаха в резиденцията за вечерята, на която към тях ще се присъедини новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев.