/ Guliver/Getty Images
Мнението е на заместник-председателят на ЕК Тимерманс
Руският президент Владимир Путин подкрепя крайната десница и се срещна с френския водач Марин льо Пен с цел да раздели Европа, за да я отслаби, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от АФП.

Путин прие Марин льо Пен в Кремъл

"Причината Путин да подкрепя крайната десница в Европа, е че той знае, че това ни прави по-слаби и ни разделя, заяви холандецът Тимерманс пред комисия в испанския парламент.
Канейки Льо Пен в Кремъл той се опитва да раздели Европа, добави той.

Путин се срещна с кандидат-президента на френския Национален фронт на 24 март в Москва. Кремъл отрече всякаква намеса в президентските избори във Франция, първият тур от които ще се състои на 23 април. Говорител на руското президентство заяви, че срещите с чуждестранни "опозиционери" е "нормална практика".

При все това е необичайно Путин да се срещне с кандидат-президент на толкова близка до избори дата. Марин льо Пен, от своя страна, е склонна на сближаване с Путин.
 

БГНЕС, архив


Победа на Льо Пен на изборите ще е предизвикателство за Европейския съюз, каза Тимерманс малко по-късно, на конференция в мадридска фондация за европейска интеграция.

В крайна сметка трябва да изчакаме присъдата на френския народ, аз продължавам да вярвам в тази страна, добави той.
БТА