/ БТА
Президентът Владимир Путин одобри днес увеличение на заплатите на работещите в органите за правоприлагане и военните преди парламентарните избори в Русия. Това е една от многото мерки, които според критици са предназначени да повишат подкрепата за управляващата партия, предаде Ройтерс.

Мярката, която индексира възнагражденията с процент над този на инфлацията, идва дни преди руснаците да се запътят към урните на 17-19 септември за избори, на които управляващата партия "Единна Русия" се очаква да запази доминиращата си позиция, въпреки спад в рейтинга ѝ заради влошаващия се стандарт на живот в страната.

В заповедта на Путин, публикувана на уебсайта на Кремъл, се казва, че заплатите на служителите във военното ведомство и правоприлагането ще бъдат коригирани с процент над този на инфлацията през 2022 г. и 2023 г.

Увеличението, за което заповедта не дава точни детайли, е въз основа на обещание, дадено от Путин на среща на "Единна Русия" през август.

Миналия месец инфлацията в Русия беше 6,7 процента, доста над заложената от централната банка цел от 4 процента.

Също миналия месец Путин одобри и еднократни плащания от 15 000 рубли (200 долара) за огнеборци, полицаи, прокурори, войници и други лица - ход, който според Кремъл цели да защити социалните нужди на тези, които получиха плащанията.

Той обеща подобни плащания и на пенсионерите, много от които бяха засегнати от повишения в цените на храните и инфлацията. Според критици на Кремъл мерките на практика са целеви подкупи на ключови групи избиратели, на които Путин разчита за оставане на власт. Кремъл отрича, че плащанията са свързани по какъвто и да било начин с изборите.

Путин е на власт като президент или премиер от 1999 г. Той помогна в основаването на управляващата партия "Единна Русия", въпреки че не е неин член.
БТА