/ БГНЕС
Владимир Путин обмисля да се кандидатира за нов мандат като президент на Русия, ако избирателите одобрят конституционните промени, които ще му позволят да го направи. Това казва в днешно интервю Путин, цитиран от руски агенции, предаде Ройтерс.

От 25 юни до 1 юли в Русия ще има референдум за предложените промени в конституцията, включително поправка, даваща възможност на Путин за два шестгодишни мандата като президент, след като сегашният му изтече през 2024 година.

Опонентите твърдят, че реформите целят да осигурят на Путин власт до 2036 година и са равносилни на конституционен преврат. Аргументът на Кремъл е, че те са нужни, за да укрепят ролята на парламента и да подобрят социалната политика и държавната администрация.

"Не изключвам възможността да се кандидатирам за длъжността, ако това (тази възможност) се появи в конституцията. Ще видим", цитира руската държавна телевизия думите на Путин. "Все още не съм решил нищо за себе си", допълва държавният глава.

Путин, който е на власт от две десетилетия и сега е на 67 години, предполага, че търсенето на кандидат, който да го наследи, може да стане причина за разсейване (в управлението - бел. ред.), ако той не се кандидатира отново.

"Ако това не стане, след около две години - и знам това от личен опит - нормалният ритъм на работа на много части от управлението ще бъде заменен от търсене на възможни приемници", твърди президентът, цитиран от Интерфакс. "Трябва да работим, а не да търсим приемници", подчертава Путин в интервюто.
БТА