/ Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин обеща на Беларус подкрепа срещу натиска от западните санкции, предаде ДПА.

"Ще продължим да оказваме цялостна подкрепа на братския беларуски народ дори и при сегашната не най-лека вътрешна ситуация", заяви Путин на Форум на регионите на Беларус и Русия. В пленарното заседание, което се състоя във видеоформат, се включи и беларуският авторитарен лидер Александър Лукашенко.

ЕС е готов да въведе още санкции срещу Беларус

Наложените в последно време от ЕС санкции срещу Беларус вредят преди всичко на беларуската икономика и обикновените хора, заяви Путин.

Евросъюзът наложи широкообхватни икономически санкции след принудителното приземяване на европейски пътнически самолет в Минск и ареста на намиращ се на борда му критик на правителството. Целта е да бъде отслабен властовият апарат на Лукашенко.

Беларус: Наложените ни санкции граничат с "обявяване на икономическа война"

Беларуските опозиционни дейци начело със Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва, приветстваха тази мярка. Икономически слабата Беларус е зависима от финансовите инжекции от Москва. В отговор на санкциите в началото на седмицата Минск се оттегли от програмата на ЕС "Източно партньорство". Германският културен институт "Гьоте" и Германската служба за академичен обмен бяха помолени да прекратят дейността си в бившата съветска република.

"Съжаляваме много за това желание на беларуското правителство и се надяваме възможно най-скоро отново да можем да продължим да работим в Беларус", заяви генералният секретар на "Гьоте Институт" Йоханес Еберт. Институтът работи в Беларус от 27 години, добави той. "Подобно нещо се случва за пръв път на "Гьоте Институт", който свободно може да упражнява дейността си чрез 157 института в целия свят", каза Еберт.
БТА