Президентът на Русия Владимир Путин заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия, предаде ТАСС.

"Заповядвам да се действа максимално твърдо. Всички цели, които застрашават руската групировка или сухопътната ни инфраструктура, трябва да се унищожават незабавно", подчерта главнокомандващият руските въоръжени сили на разширено заседание на колегията на министерството на отбраната в Москва.

Сергей Шойгу: 70% от Сирия е в ръцете на въоръжени групировки

По този начин държавният лидер отправи предупреждение към "онези, които се опитат пак да организират каквито и да било провокации срещу наши военни", отбелязва руската агенция. Взети са допълнителни мерки за защита на руската групировка в Сирия, напомни Путин.

Той констатира, че руските военни са нанесли съществени щети на терористите в Сирия, което е довело до качествена промяна в ситуацията там. Действията на Русия в Сирия не са продиктувани от абстрактни геополитически интереси, желание да потренираме или да изпробваме нови оръжейни системи. Основното е да предотвратим заплахата за самата Руска федерация, заяви той.

Путин поискал карта на групировките, които да не бъдат бомбардирани

Хора от различни етноси, живеещи в Русия, също участват в акции на терористите, които са създали в Сирия "истински плацдарм", планирайки настъпление "в нови региони". Федералната служба за сигурност междувременно разбива в Русия все нови "маскирани клетки на различни терористични организации, включително на прословутата ИДИЛ".

"Всичко това пряко застрашава Русия и военнослужещите ни в Сирия на първо място бранят своята страна", подчерта Путин.

Русия с първи ракетен удар по ИД от подводница в Средиземно море (ВИДЕО)

Руският държавен глава нареди въоръжените сили на страната да съгласуват действията си в Сирия с въздушното командване на Израел и командването на коалицията начело със САЩ. "Важно е да развиваме сътрудничество с всички държави, реално заинтересовани да бъдат ликвидирани терористите", посочи той.

Русия изпраща зенитна ракетна система С-400 "Триумф" в Сирия

Владимир Путин настоя пред ръководството на министерството на отбраната за "специално внимание към укрепването на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили, реализиране на отбранителните космически програми" и за усъвършенстване на обслужващите ги инфраструктурни системи.

Путин каза, че Русия подкрепя опозиционната Свободна сирийска армия, като й предоставя въздушна помощ, оръжия и боеприпаси при съвместни операции с редовните сирийски сили срещу ислямистките бойци, посочва Ройтерс. "Работата на нашата авиационна групировка помага за обединяване на усилията на правителствените войски и Свободната сирийска армия", заяви той.

Руските Су-34 вече летят и с ракети за самозащита "въздух-въздух" (ВИДЕО)

"Сега няколко от нейните подразделения, наброяващи над 5000 войници, участват в нападателни действия срещу терористите наред с редовните сили в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Ракка", каза президентът, имайки предвид Свободната сирийска армия.

"Ние я подкрепяме от въздуха, както и сирийската армия, помагаме им с оръжия, боеприпаси и им осигуряваме материална подкрепа", заяви Путин.

Източник: БТА