Путин нарече Сноудън коледен подарък за Русия от САЩ
Путин нарече Сноудън коледен подарък за Русия от САЩ / БГНЕС

Президентът Владимир Путин нарече бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън "коледен подарък" за Русия от САЩ, пишат руски издания.

Печатът коментира изявления на държавния глава пред студенти археолози след спускане с батискаф в Балтийско море, където Путин огледа руска фрегата, потънала през 19 век. По думите на президента САЩ фактически са блокирали Сноудън в Русия, анулирайки неговия паспорт. Сноудън пристигна на руска територия "без покана (...), като транзитен пътник за други страни" и "американските ни партньори всъщност блокираха по-нататъшния му полет", посочи Путин, цитиран от вестниците по РИА Новости.

"Нали те самите поизплашиха всички други страни, никой не иска да го прибере, тъй че те всъщност сами го блокираха на наша територия", добави Путин и се пошегува: "Един вид коледен подарък за нас", пише "Комсомолская правда".

Запитан от студентка какво ще стане със Сноудън по-нататък, Путин каза: "Откъде да знам? Това си е неговият живот, неговата съдба ...", добавя вестникът.

Путин нарече Сноудън "коледен подарък" за Русия от САЩ
netinfo

Венецуела, Боливия и Никарагуа предложиха политическо убежище на Сноудън, обвинен в САЩ, че е издал тайни програми за електронен шпионаж, отбелязва БТА. Миналата седмица руски правозащитници заявиха след среща с американеца, че засега той ще поиска временно убежище в Русия, но руските власти съобщиха, че не е подавал официална молба.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин заяви по-рано, че според него Русия трябва да предостави на Сноудън политическо или временно убежище. Той изтъкна, че смята Сноудън за правозащитник, който брани правата на милиони хора по целия свят, напомня "Аргументи и факти".

Според Путин Сноудън "знае условията да му се предостави политическо убежище" в Русия, но не желае постоянно да живее във федерацията. "От самото начало му бе предложено - ако иска да остане, да заповяда, но трябва да спре политическата си дейност", помества думи на президента електронното издание "Дни".

На 12 юли прессекретарят на Путин Дмитрий Песков припомни, че беглецът може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

"Имаме известни отношения със САЩ и не желаем дейността на Сноудън да им вреди", заяви вчера руският президент. "Той каза, че иска да продължи дейността си, иска да се бори за човешките права, смята, че САЩ нарушават известни правни норми, международни, месят се в частния живот (на хората) и целта му е днес да се бори с това. Ние казахме: само без нас, ние си имаме с какво да се борим", допълни Путин, цитиран в "Дни".

Руските власти могат да вземат решение за предоставяне на политическо убежище за две-три седмици. На 2 юли се разбра, че Сноудън наистина е поискал да остане в Русия, но се е отказал от това намерение, научавайки условията на Владимир Путин, отбелязва в тази връзка сайтът Полит.ру.