Путин коментира американския противоракетен щит пред ирански медии
Путин коментира американския противоракетен щит пред ирански медии / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че вижда известна промяна в американските позиции за разполагането на елементи от противоракетния им щит в Източна Европа. Той каза това в интервю за ирански медии в Техеран, където участва във втората среща на върха на държавите от региона на Каспийско море, предаде Ройтерс.

"Последните ни контакти с американските ни партньори показаха, че има известна трансформация в тяхната позиция и ние ще продължим диалога с тях", заяви руският държавен глава, без да предоставя повече подробности по тази тема.

По повод изграждането на ядрената централа в иранския пристанищен град Бушехр руският президент отказа да посочи кога централата ще заработи, предаде Асошиейтед прес.

Запитан дали централата, която Русия строи в Иран, би могла да влезе в експлоатация преди края на втория му президентски мандат през май следващата година, Путин отговори лаконично: "Обещания давах само на майка ми, когато бях момче." Той увери, че Москва няма да се откаже от поетите ангажименти по изграждането на ядрения комплекс.

Путин заяви, че сега Русия и Иран обсъждат внасянето на някои промени в договора за изграждането на ядрения обект на стойност 1 милиард долара. Промените са необходими, за да бъдат изяснени финансовите задължения на двете страни, както и някои въпроси от юридически характер, допълни руският президент.

След като промените в договора бъдат направени, Русия ще започне да доставя на Иран ядрено гориво за централата, уточни руският държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Руският президент обвини остарялото германско оборудване за забавянето на изграждането на централата в Бушехр, предаде Франс прес.

"Оборудването, което е от епохата, когато германската фирма "Сименс" започна изграждането на централата преди революцията в Иран от 1979 г., е остаряло и трябва да бъде използвано ново оборудване", каза Путин.

Русия наследи от Германия договора по изграждането на централата през 1994 г. и година по-късно започна да работи по него, припомня Франс прес.

На въпрос за бъдещите си политически планове руският президент каза, че иска да бъде там, където ще е полезен на народа си, предаде Франс прес.

Той определи като слухове информациите, че може да се бори за нов президентски мандат през 2012 г. или за премиерския пост на Русия през 2008 г.

Путин припомни, че уважава разпоредбите на руската конституция, съгласно които не може да се бори за трети последователен президентски мандат. Той припомни обаче, че на теория руските закони му позволяват да се бори за президентски мандат на изборите през 2012 г.

"Светът и Русия обаче се развиват по един много динамичен начин и не бих искал да правя прогнози за толкова далечно време", заключи Путин.