Путин - кавалер на Големия кръст
Путин - кавалер на Големия кръст / netinfo

Руският президент Владимир Путин бе удостоен от френския си колега Жак Ширак с най-високата степен - кавалер на Големия кръст /Grand-Croix/ на френския орден на Почетния легион, предаде Франс прес. Путин е на посещение във Франция.

Орденът на Почетния легион е най-висшето гражданско и военно отличие във Франция. Той е учреден през 1802 г. от Наполеон Бонапарт за награждаване на цивилни и военни лица за големи заслуги към нацията в мирно и военно време.

Владимир Путин стана първият руски гражданин, удостоен с най-високата степен на френския орден, отбелязва ИТАР-ТАСС. Други носители на тази най-висока степен на Почетния легион са бившият френски президент Валери Жискар д'Естен и постоянният секретар на Френската академия Морис Дрюон.

"Президентът на републиката връчи знаците на кавалер на Големия кръст на Почетния легион на Владимир Путин, приветствайки приноса му към приятелството между Франция и Русия. Г-н Путин отговори, че взема това приятелство присърце и желае да го насърчава", съобщи говорителят на френския президент

Жером Бонафон след работната вечеря на двамата президенти.

По време на вечерята Ширак и Путин обсъдиха икономическите отношения и двустранното сътрудничество в енергетиката, транспорта и самолетостроенето, както и инвестициите в експлоатацията на петрол и природен газ.