Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Москва е готова да възобнови доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток" 2, който минава по дъното на Балтийско море и стига до Германия, съобщи Асошиейтед прес.

В речта си на енергиен форум в Москва Путин отново отправи нападки към САЩ, че вероятно стоят зад експлозиите, причинили пробив във всяка от двете линии на газопровода "Северен поток" 1 и в една от двете линии на газопровода "Северен поток" 2, в резултат на които имаше огромно изтичане на газ и газопроводите бяха спрени.

САЩ и преди са отхвърляли подобни твърдения на Путин.

След теча на газ: Спря токът край „Северен поток“

Посочвайки възможността за използване на останалата непокътната тръба от "Северен поток" 2, Путин каза, че сега топката е в полето на Европейския съюз, който трябва да реши дали иска да му бъде доставян газ или не.

Руският президент заяви, че тези, които се стремят да прекъснат връзките между Русия и Европа, стоят зад саботажа срещу газопроводите. Путин определи саботажа срещу двата газопровода от Русия до Европа като "акт на международен тероризъм". По думите му атаките са създали опасен прецедент.

Путин се спря и на експлозията на Кримския мост, за която обвини украинските специални служби, съобщи Ройтерс. Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия заяви по-рано, че е задържала петима руснаци и трима граждани на Украйна за нападението.

Лавров: Русия трябва да участва в разследването на течовете от „Северен поток“

Руският президент уточни, че страната му няма да изнася енергийни ресурси за страни, които ще ограничат цените на петрола.

Освен това той посочи, че Русия е в състояние да пренасочи доставките на газ от "Северен поток" към Черно море. Путин допълни, че в Турция може да бъде създаден газов хъб, който да разпределя газа за Европа.
БТА