Путин е доволен от първата му среща с Обама
Путин е доволен от първата му среща с Обама / снимкa: БГНЕС

Руският премиер Владимир Путин заяви днес, че първата му среща с американския президент Барак Обама е преминала много добре, предаде Асошиейтед прес.

Путин определи двучасовия си разговор с Обама като "съществен, информативен и в дух на сътрудничество". С американския президент обсъдихме въпроси от предишните години и установихме много позитиви и много общи неща, разказа той.

Обама също приветства резултата от срещата си с Путин. Открих, че възгледите на руския премиер са близки до тези на президента Дмитрий Медведев, отбеляза той.

Високопоставени служители на Белия дом, цитирани от ДПА, определиха първата среща на Обама с Путин като много интересна и открита дискусия, и като много успешна. Двамата са разговаряли за Иран, промените в климата, световната финансова криза, борбата срещу разпространението на ядрените оръжия и срещу тероризма, пише БТА.

Преди това Барак Обама каза, че руският премиер Владимир Путин, когото преди няколко дни окачестви като човек, стъпил с единия си крак в миналото, е човек на днешния ден, чийто поглед е насочен в бъдещето, съобщи Франс прес.

Обама вече е "убеден, че министър-председателят е човек на днешния ден, който гледа твърдо в бъдещето", посочи високопоставен служител в американското президентство, пожелал анонимност, след дългата закуска и "много откровения" разговор между бившия руски президент и днешния американски държавен глава.