Путин: Денят на победата остава най-големият празник за Русия
Путин: Денят на победата остава най-големият празник за Русия / БГНЕС

Шейсет и девет години след края на Великата Отечествена война Денят на победата остава най-големият празник за Русия - "ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, в слово пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество.

Президентът поздрави всички по случай годишнината. "Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси", заяви държавният глава. Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това, каза Путин. "Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство", подчерта той.

Путин Денят на победата остава найголемият празник за Русия
netinfo

Военният парад в Москва по случай Деня на победата се провежда в разгара на украинската криза, отбелязват ИТАР-ТАСС и Франс прес. На централната трибуна на Червения площад в руската столица са президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и много чуждестранни гости, допълва БТА.

Парадът по случай 69-ата годишнина от победата над нацистка Германия започна с изпълнение на легендарната военна песен "Свещена война". Около 11 хиляди руски военнослужещи участват в парада, който е своеобразна демонстрация на военна сила от страна на Русия в разгара на украинската криза, отбелязва АФП.

Украйна отбеляза Деня на победата над нацизма с по-дискретни церемонии от Русия, отбелязва Франс прес. В Киев се състоя кратка церемония в централния парк на града, на която присъстваха бившите президент Виктор Ющенко, Леонид Кучма, Леонид Кравчук, както и премиерът Арсений Яценюк.

"Преди 69 години се бихме заедно с Русия срещу фашизма и спечелихме. Днес Русия започна война срещу Украйна. Историята се повтаря, но в нова форма", заяви Яценюк. Той призова Москва "да спре да поддържа терористите, които убиват мирни граждани в Украйна".

В бастиона на руските сепаратисти - Славянск, през нощта се чуха изстрели и експлозии. Три леки бронирани коли, една от които носеща руското знаме, преминаха на парад в пълния с хора център на града днес.