Той разкри през 2013 г., че американското правителство шпионира своите граждани
Руският президент Владимир Путин днес подписа указ, с който предоставя руско гражданство на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, предаде Ройтерс. Името му се появява заедно с десетки други в този указ, публикуван на сайта на руското правителство.

Едуард Сноудън поиска руско гражданство

39-годишният Сноудън избяга от САЩ и получи убежище в Русия след изтичането през 2013 г. на секретни файлове, които разкриха, че агенцията е осъществявала широки национални и международни операции за електронно следене. Тогава неговите разкрития предизвикаха много силно напрежение между САЩ и техните съюзници, а решението на руските власти да му издадат разрешително за пребиваване разгневи Вашингтон.

Сноудън е издирван от САЩ за предоставяне на медиите на десетки хиляди документи, доказващи мащабите на електронното наблюдение на Вашингтон, посочва Франс прес. Американските власти от години искат Сноудън да бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде изправен пред съда по обвинения в шпионаж.

САЩ съдят Сноудън заради публикуването на мемоарите му

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА Новости, че руското гражданство е дадено на Едуард Сноудън по негова собствена молба.

Неговият адвокат Анатолий Кучерена, от своя страна уточни, че Сноудън няма да бъде засегнат от указа за мобилизация за войната в Украйна, разпоредена от Владимир Путин миналата седмица за определени категории руснаци.

"Той не е служил в руската армия и следователно според нашето действащо законодателство не попада в тази категория граждани, които сега са призовани", каза адвокатът пред РИА Новости.

Едуард Сноудън, който беше лишен от американското си гражданство по искане на Вашингтон, се озова в Москва през май 2013 г., след като пристигна там от Хонконг и възнамеряваше да намери убежище в Латинска Америка. В крайна сметка той се оказа блокиран в Русия, където получи убежище.

БТА