Пускат Брендо на свобода, отмениха 20-годишната му присъда
Пускат Брендо на свобода, отмениха 20-годишната му присъда / снимка: БГНЕС, архив

Касационният съд в Рим анулира 20-годишната присъда за наркотрафик на Евелин Банев и върна делото му на Апелативния съд в Милано. Той ще трябва да проведе нов процес до една година.

Това стана след заседание, продължило два часа в Рим, по което съдия докладчик беше Клаудио д'Иза. В Италия той е известен като единия от петимата съдии, осъдили окончателно Силвио Берлускони на 4 г. затвор за данъчни измами.

Заедно с искането за обжалване на присъдата на Брендо, тримата съдии от Върховния съд разгледаха и исканията за обжалване на още 9 души, осъдени по т.нар. афера "Кокаинови крале", допълва „24 часа". Те обаче бяха отхвърлени от съда, което означава, че за тях присъдите на Апелативния съд в Милано стават окончателни и ще трябва да бъдат изпълнени.

Сред тях са българите Тинко Василев Гарев, Николай Силвио Йовчев, Захари Веселинов Марков. В момента Гарев е в затвор в Милано по друга присъда, а Марков е под домашен арест в Рим.

След убедителна пледоария сегашният адвокат на Евелин Банев - Карло дала Ведова, успя да убеди съда, че клиентът му е бил осъден несправедливо само на базата на неясни доказателства.