Публикуват доклад за пропуските през войната в Ливан
Публикуват доклад за пропуските през войната в Ливан / netinfo

Израелска специална правителствена комисия ще публикува частичен доклад за пропуските през войната в Ливан миналото лято, предаде Франс прес.

Той ще обхване два периода - от изтеглянето на израелската армия от Южен Ливан през 2000 г. до отвличането на двама израелски войници от Хизбула на 12 юли миналата година и от тази дата до 17 юли, когато бе взето решението за започване на военни действия. Документът на комисията, оглавена от съдия Елиаху Виноград, съдържа заключения за действията на отделни ръководители, сред които министър-председателят Ехуд Олмерт, обясни нейният говорител Ели Шахед.

Коментаторите очакват докладът да повлияе върху бъдещето на правителството, тъй като може да обвини директно за пропуските премиера и министъра на отбраната Амир Перец.

Шахед отказа да уточни дали комисията възнамерява да препоръча отстраняването на Олмерт и Перец. Обществото трябва да прецени след това на базата на доклада, лаконичен бе той.

Шахед уточни, че комисията "Виноград" планира да представи окончателния си доклад, който ще обхваща цялата война, до края на годината.