Публикуваха в мрежата документ за сигурността на летищата
Публикуваха в мрежата документ за сигурността на летищата / cнимкa: sxc.hu

Американските транспортни власти по грешка допуснаха появата в интернет на ръководство за процедурите за сигурност на летищата. Небрежността, довела до публикуването на документа, който е само за вътрешна употреба на служителите по сигурността, предизвика сериозно недоволство сред парламентаристите.

Ръководството, състоящо се от 93 страници, дава детайли по начините за извършване на контрол на пътниците и техния багаж, подробности по работата с рентгеновите детектори и детекторите за експлозиви, пише БГНЕС. В него се съдържат и факсимилета на пропуските, използвани от членове на Конгреса или агенти на ЦРУ когато пътуват. Изброяват се и 12 страни, чиито граждани системно се подлагат на по-строг контрол.

Транспортните власти признаха, че документът се е появил в мрежата по грешка. Започнато е вътрешно разследване. Все пак в блог на транспортното ведомство се набляга, че всъщност точно този документ не се прилага, че има шест нови варианта на въпросното ръководство, че процедурите по сигурността се променят редовно с оглед на предоставените от разузнаването нови информации и съответно нови мерки за подобряване на сигурността. Транспортното ведомство е на подчинение на министерството за вътрешна сигурност.