Публикуваха секретен наръчник за удари с безпилотни самолети
Публикуваха секретен наръчник за удари с безпилотни самолети / Thinkstock/Getty Images

Американското правителство направи публично достояние секретен досега документ, наречен "наръчник", разкриващ законите и правилата, които правителството трябва да следва, когато определя мишени за въздушните удари с безпилотни самолети в райони извън зони на конфликт и ключовата роля на президента в този процес, предадоха АФП и Ройтерс.

Документът от 18 страници, озаглавен Инструкции за президентската политика, публикуван вчера от Американския съюз за граждански свободи (АСГС), предоставя повече подробности, отколкото е огласявало досега правителството, за начина на одобрение на ударите с безпилотни самолети.

Според текста ударите срещу важни терористични цели трябва да бъдат колкото е възможно най-селективни и прецизни и при отсъствие на извънредни обстоятелства да бъдат осъществявани само ако съществува "почти пълна увереност", че няма да бъде убит нито един цивилен. В документа е посочено, че Съединените щати трябва да уважават суверенитета на другите страни когато разискват такива удари с безпилотни самолети.

"Наръчникът", който отчасти е цензуриран, беше публикуван след жалба от АСГС, който води дълга битка с правителството във връзка с непрозрачната му политика на въздушни удари с безпилотни самолети.

Миналия месец администрацията на президента Барак Обама обяви оценка за жертвите от 473-те въздушни удара между 2009 и 2015 г. извън основните зони на конфликт. Смята се, че при тези удари са загинали между 64 и 116 цивилни и до 2581 въоръжени бойци. Критиците на правителството го обвиняват, че подценява броя на цивилните жертви.

Барак Обама лично одобрява плановете за въздушни удари извън зоните на конфликт, в които САЩ са ангажирани официално. Тези зони включват Пакистан, Либия, Сомалия и Йемен. Ударите в райони на бойни действия като Ирак, Сирия и Афганистан се контролират от въоръжените сили.

Източник: БТА