Публикуваха откъси от мемоарите на Тони Блеър
Публикуваха откъси от мемоарите на Тони Блеър / снимка: Reuters

Бившият британски премиер Тони Блеър не си е представял кошмара в Ирак, но не съжалява за участието на Великобритания в американската инвазия. Блеър пише това в мемоарната си книга, откъси от които бяха публикувани преди тя да бъде пусната днес в продажба, предаде Ройтерс.

Блеър потвърждава позицията си, че инвазията през 2003 г. е била оправдана, защото Саддам Хюсеин е бил заплаха и режимът му е можел да разработи оръжия за масово унищожение. „Не съжалявам за решението да се включим във войната. Никога не съм си представял кошмара, който се разрази", пише Блеър за годините на политически и религиозни кръвопролития в Ирак след инвазията. „Често съм обмислял дали греша. Моля ви да помислите може ли да съм бил прав", изтъква бившият британски премиер.

Блеър бе най-близкият съюзник на бившия американски президент Джордж Буш при инвазията в Ирак. Решението за нея бе най-оспорваното в 10-годишното управление на Блеър като премиер, предизвика огромни протести и разделения в Лейбъристката партия, както и обвинения, че е измамил британците за причините за войната, след като не бяха открити оръжия за масово унищожение, припомня БТА.

Книгата на Блеър „Пътуване", наречена от него „нещо като (обширно) писмо до страната, която обичам" се очаква да предизвика голям интерес. Тя се нареди сред 20-те най-продавани заглавия на Амазон. Блеър ще дари аванса за книгата от 4,6 милиона лири и печалбата от продажбите на благотворителна организация, която подпомага действащи и бивши военни.