Птичият грип ще се разпространи още веднъж по целия свят
Птичият грип ще се разпространи още веднъж по целия свят / netinfo

Птичият грип ще се разпространи още веднъж тази зима по целия свят, а новооткритите огнища в Азия са само предшественици на нова епидемия. Това предупреди представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес.

"Причините за новите огнища са ясни. Северното полукълбо навлиза в най-студените месеци. Вирусът на птичия грип е свързан със студа и е по-склонен да се разпространява в този сезон", предупреди Питър Кординли, говорител на регионалното бюро на СЗО за западния Пасифик.

Кординли подчерта, че организацията очаква да се повтори случилото се миналата година, когато през зимата вирусът внезапно стана много активен. Този път обаче според СЗО правителствата са по-подготвени да се борят с епидемията.

Индонезия съобщи за втора човешка жертва на птичия грип от началото на годината, предаде Франс прес. Тя е жена на 37-години от Серпонг, на югозапад от столицата Джакарта. Тя се разболяла, след като яла сготвено от нея пиле, което купила живо на местен пазар на 30 декември. На 6 януари жената била приета за лечение в местна клиника и прехвърлена два дни по-късно в болница в Джакарта, където починала снощи. Тя е 59-ата жертва на птичия грип в Индонезия.

Япония се готви да потвърди за ново огнище на птичи грип, предаде Франс прес. Във птицеферма в провинция Миязаки били открити мъртви 750 домашни птици. Първоначален тест потвърдил, че те били заразени с птичи грип. Правят се допълнителни изследвания, които ще установят дали става дума за зараза с опасния щам H5N1 на вируса на птичия грип или за по-безобидния H2N1 щам на болестта.