/ iStock/Getty Images
Птичият грип достигна Антарктика, предизвиквайки безпокойство за изолирани популации от пингвини и тюлени, които никога преди не са били изложени на смъртоносния вирус H5N1.

Пълното въздействие на вируса все още не е известно, но учените се опасяват от възможен „катастрофален провал на размножаването“ на крехките популации на диви животни в региона.

Вирусът е открит сред популациите на птица чистач, наречена още кафява скуа на Птичия остров, който е част от британската отвъдморска територия.  Тези мигриращи птици вероятно са го донесли със себе си от Южна Америка, където птичият грип е широко разпространен и вече е убил около 500 000 морски птици и 20 000 морски лъва само в Чили и Перу.

Смята се, че настоящата епидемия от силно заразния вариант на H5N1 – започнала през 2021 г. – е убила милиони диви птици.  Изследователите отдавна са загрижени за потенциалното му въздействие върху дивата природа на Антарктика, тъй като много видове не се срещат никъде другаде по света и не е известно да са били изложени на птичи грип до сега.

Изследователи от British Antarctic Survey взимат проби от птиците, след като се натъкват на необяснимо висока смъртност и ги изпращат за тестване в Обединеното кралство.

Птичият остров се счита за едно от най-богатите на биоразнообразие места на дивата природа на планетата, дом на много застрашени видове птици, както и на 50 000 двойки размножаващи се пингвини и 65 000 двойки морски тюлени.

 
The Guardian