Прозападните партии водят на изборите в Украйна
Прозападните партии водят на изборите в Украйна / снимки: BGNES

Прозападният кандидат Юлия Тимошенко води в трудната победа в украинските избори, но приятелски настроеният към Русия Виктор Янукович е след нея с малка разлика, коментира “ИЮ Обзървър”. Всичко това може да доведе до политическа суматоха, която да се отрази на отношенията на Украйна с Европейския съюз и Русия. Янукович, който е настоящият премиер, едва ли ще се оттегли тихо, заедно с хилядите си привърженици, които се готвят да вземат участие в митинг в Киев днес следобед, като е възможно резултатите от изборите да бъдат оспорени, отбелязва изданието.

Борбата между двамата Викторовци измори украинските избиратели и много от тях предпочетоха да се порадват на прекрасния слънчев ден, отколкото да се явят пред урните, отбелязва британският "Индипендънт". Едва пет от участващите в изборите 20 партии имат шанс да преодолеят 3-процентния праг, необходим за влизане във Върховната рада, допълва изданието.

Лондонският "Гардиън" пише, че украинският президент Виктор Юшченко се е помирил със съратницата си от "Оранжевата революция" и бившият си премиер Юлия Тимошенко, и е готов партията му "Наша Украйна" да състави коалиция с Блока на Юлия Тимошенко /БЮТ/ след обявяването на окончателните резултати.

Цитирана от "Индипендънт" самата Тимошенко казва, че гаранцията, която получаваш при покупка на тостер в магазина е доста по-надеждна от политическите гаранции в Украйна. При евентуална коалиция между Юшченко и Тимошенко и двамата може да имат шанс да постигнат контрол над Върховната Рада. В този случай, посочва "Гардиън", Тимошенко ще трябва отново да заеме премиерското кресло. Едва ли има съмнения, че до съставянето на коалиционно правителство ще минат седмици на изтощителни преговори и пререкания, допълва всекидневникът.

Би Би Си цитира думите на президента Виктор Юшченко във в. "Таймс", който преди да пусне бюлетината си в урната казва: "Съществува избор само между две възможности - измамна стабилност или промени". Първите резултати показват триумф за "Оранжевата принцеса", което значи, че Тимошенко е в позиция да състави коалиционно правителство с президента Юшченко, отбелязва "Таймс". Според всекидневникът ликуващата Тимошенко е казала, че днес ще се срещне с Юшченко, за да представи плановете за ново правителство. "Опонентите ни са в паника, опитват се да направят нещо, за да променят ситуацията, но всички трябва да признаят обявените тук резултати", цитира я вестникът.

Според най-новите данни на Централната избирателна комисия, цитирани от Франс прес, засега Тимошенко води с 33,55 процента от гласовете при преброени 37 на сто от подадените бюлетини. Партията на Регионите на премиера Виктор Янукович се нарежда втора с 30,21 на сто от преброените гласове, а трета е коалицията на Виктор Юшченко с 15,71 процента от вота.

От изхода резултата от изборите зависи не само състава на управляващата парламентарна окалиция, но и външнополитическата ориентация на Украйна, прогнозира в московския в. "Время новостей" ръководителят на украинския Институт за глобални стратегии Вадим Карасев. Според него коалицията ще се сформира продължително и ще се разглеждат много варианти, но най-вероятният й състав ще бъде смесен, с участието на Партията на регионите, "Наша Украйна-Народна самоотбрана" и Блока на Литвин. "Оранжевите" са привърженици на интеграцията на страната в НАТО и ЕС, а съперниците им са за укрепване на сътрудничеството с Русия, но без да възразяват срещу сближаването с ЕС. Така че, ако бъде създадена смесена "оранжево-синя" коалиция, страната ще се сближава с ЕС, но ще се откаже от итнтеграцията с НАТО, прогнозира вестникът./БТА/