Прозападната коалиция в Украйна се разпадна
Прозападната коалиция в Украйна се разпадна / снимкa: БГНЕС

Управляващата прозападна коалиция в Украйна се разпадна и бившата съветска република попадна в нова политическа буря, заяви днес председателят на парламента Арсени Яценюк, цитиран от АФП.

"Официално обявявам края на коалицията на демократичните сили", посочи Яценюк пред депутатите. Това съобщение бележи окончателния политически разрив между партията на президента Виктор Юшченко и Блока на премиера Юлия Тимошенко.

По силата на коалиционното споразумение Тимошенко трябва да връчи оставката на своето правителство и да продължи временно да изпълнява функциите си до сформирането на нов кабинет. Непреставащите конфликти между президента и премиера, които вероятно ще бъдат съперници в очакваните през 2009 г. президентски избори, придобиха особено остър характер по време на руско-грузинския военен сблъсък през август. Тогава Юшченко се обяви в подкрепа на грузинския президент Михаил Саакашивили, а Тимошенко отказа да разкритикува Москва, което доведе до обвинението на президентството в "държавна измяна" в интерес на Кремъл.