Проверяват охранителните мерки за US-дипломати в Ирак
Проверяват охранителните мерки за US-дипломати в Ирак / снимка: BGNES

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс нареди да се извърши щателно разследване за начина, по който се охраняват американски дипломати в Ирак, след като частни охранители от фирмата "Блекуотър" откриха безразборна стрелба и убиха най-малко 11 цивилни иракчани, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В скоро време Държавният департамент ще обяви какви нареждания са му дадени за пълен и обхватен преглед как се осигурява охраната ни, заяви Райс пред репортери във Вашингтон.

Държавният секретар добави, че приема случая с "Блекуотър" много сериозно и се е обадила на иракския премиер Нури ал Малики да изрази съжаления за убитите цивилни.

Ден по-рано близък сътрудник на иракския премиер призна, че за правителството ще бъде трудно да изгони западните охранителни фирми, въпреки инцидента в неделя. Сътрудникът, който пожела анонимност, заяви, че изход от проблема с "Блекуотър" би могъл да се намери, като фирмата плати компенсации на семействата на жертвите и се постигне споразумение за нови основни правила, регулиращи дейността на чуждестранни охранителни фирми в Ирак.

Междувременно американското посолство в Багдад частично поднови дейността на "Блекуотър". Говорителката на посолството Мирембе Нантонго заяви, че решението било взето след консултации с иракското правителство и на някои конвои ще бъде позволено да напуснат силно охраняваната Зелена зона в столицата.