Проверка не откри таен товар на борда на Арктик Сий
Проверка не откри таен товар на борда на Арктик Сий / снимка: БГНЕС

Русия заяви, че нищо подозрително не е открито на борда на кораба "Арктик Сий", чието отвличане от подозирани в пиратство край бреговете на Европа този месец предизвика медийна буря, предаде Ройтерс.

Медийни публикации твърдяха, че корабът е превозвал таен товар оръжия или дори ядрени материали, заявявайки, че плавателен съд, превозващ дървен материал в някои от най-охраняваните морета, би бил невероятна мишена за пирати, припомня БГНЕС. "Първоначалната инспекция на кораба не откри никакъв подозрителен товар", се казва в изявление на руското външно министерство.

Външнополитическото ведомство посочва, че капитанът първоначално заявил, че корабът бил севернокорейски, но тази информация е била отхвърлена от Пхенян. Руски прокурори заявяват, че корабът, с основно руски екипаж е плувал под малтийски флаг, когато бил завзет край бреговете на Швеция.

Сагата с "Арктик Сий" засили тревогата в Европа, след като медиите съобщиха, че корабът може да е превозвал контрабандно оръжие и дори ядрени материали за Близкия Изток.