/ БГНЕС
Опозицията в Румъния поиска оставки заради неуспешния референдум за гей браковете
Избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния, която да премахне възможността за еднополови бракосъчетания е 20,41%, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) на северната ни съседка.

Малко над 3,7 млн. граждани са упражнили правото си на глас. За признаване на референдума обаче е необходимо участието на минимум 30% от избирателите.

Референдумът се проведе на 6 и 7 октомври, а окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно в понеделник.
 

БГНЕС


В досегашния текст от основния закон на страната е записано, че семейството представлява "доброволен брак между съпрузи". Инициаторите на допитването предлагат промяната, според която то става "доброволен брак между мъж и жена", с което ще бъде изключена възможността от официална регистрация на отношенията между еднополови двойки.

Ръководителят на опозиционната Ниционално-либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви, че за резултатите от референдума са виновни управляващите социалдемократи и лично техният лидер Ливиу Драгня, който е "присвоил" идеята за провеждане на допитването и по този начин я е "компрометирал".
 

БГНЕС


От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния" (ССР) също смятат, че ниската избирателна активност е сигнал към властите, които са одобрили референдума. "Това правителство трябва да си ходи, настояваме за неговата оставка, защото хвърли на вятъра 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева)", заяви лидерът на ССР Дан Барна.
 

БГНЕС


Организаторите на допитването обещаха да повторят инициативата, предава РИА Новости. Те смятат, че ниската активност е резултат от бойкот от страна на политическите партии.

Хомосексуализмът Румъния беше престъпление до 2000 г., когато под натиск от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ измени законодателството.

БГНЕС