/ Gulliver/Getty Images
Проукраински протестиращи окупираха имота за 50 млн. паунда в Белгрейв на руския олигарх Олег Дерипаска, дни след като на петролния магнат-милиардер бяха наложени унищожителни санкции.

Активистите нахлуха на площад "Белгрейв" 5 малко след полунощ, след което развяха украински знамена и транспарант с надписи: "Имотът е освободен" и "Путин, върви на м.. си", съобщи „Дейли Мейл”.

Имението принадлежи на семейството на Олег Дерипаска - един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство за "кръв по ръцете".

Gulliver/Getty Images

Къщата на площад „Белгрейв” 5 се смята за най-скъпата терасовидна къща в Лондон и преди това е принадлежала на обществения хроникьор сър Хенри "Чипс" Чанън, депутат от парламента.

През 2008 г. съдебно дело разкрива, че в имението постоянно е имало голям екип от домашни помощници и охранители, въпреки че Дерипаска е пребивавал в него само няколко дни в годината.

Говорител на лондонската полиция заяви, че полицията е била повикана малко след 01:00 ч. в понеделник, 14 март, в жилищен имот на площад „Белгрейв”.

"Служителите на място установиха, че няколко души са влезли вътре и са закачили плакати на прозорците на горния етаж. Служителите остават на мястото.
Олег Дерипаска има дълбоки връзки с британския истаблишмънт и някога е приемал Питър Манделсън и Джордж Озбърн на яхтата си в Корфу.

Gulliver/Getty Images

В резултат на санкциите, обявени в четвъртък, активите му бяха замразени и получи забрана за всякакви транзакции с физически и юридически лица от Обединеното кралство.

Магнатът твърди, че няма "нито един факт" в подкрепа на мерките и предполага, че може да ги оспори в съда.

В язвителен туит той написа: "Тъй като няма нито един факт в подкрепа на фантазиите на кабинета на Борис, съдът и полицията ще решат бъдещето на всички в тази история със санкциите.

През 2008 г. Дерипаска беше въвлечен в скандал, наречен "Яхтгейт", след като бяха разкрити негови срещи с Манделсон и Озбърн, припомня изданието.
И двамата мъже се срещнаха с индустриалеца на яхтата му, като Озбърн беше обвинен, че се е опитал да издейства дарение за партията на торите - нещо, което той отрича.



Лорд Манделсън, който по това време е комисар по търговията на ЕС, е отседнал на яхтата Queen K край гръцкия остров. След това като лейбърист стана министър на бизнеса в правителството на Гордън Браун.По времето, когато се срещат, Дерипаска вече е на прицел на Съединените щати, които през 2007 г. отменят визата му.

Смята се, че състоянието на руснака възлиза на 3,2 млрд. паунда. Миналата година депутатът от остров Уайт Боб Сили използва парламентарната трибуна, за да го опише като "един от най-верните олигарси на президента Путин".

Дерипаска беше санкциониран от САЩ от 2018 г. насам заради предполагаеми връзки с руското правителство, включително твърдения за кибератаки и намеса в изборите.

Той нарече твърденията "лъжа" и добави: "Идеята, че съм някакъв вид "агент на Кремъл"... е очевидно идиотска глупост".

През 2012 г. във Върховния съд се води ожесточена съдебна битка за 650 млн. паунда.Твърди се, че Дерипаска е свързан с брутални организирани престъпни групи, възникнали след рухването на комунизма в бившия Съветски съюз.

Той категорично отхвърли обвиненията, които бяха разкрити в съдебни документи, подадени в рамките на делото, и заяви, че е станал жертва на "старомоден рекет за защита", управляван от банди от мафиотски тип.

Дерипаска заяви, че за седем години е бил принуден да плати повече от половин милиард долара на бандите и се е страхувал за своята безопасност и тази на семейството си.

На някогашния му бизнес партньор, собственика на "Челси" Роман Абрамович, са наложени същите мерки, както и на шефа на "Роснефт" Игор Сечин и на още четирима души, описани като членове на "вътрешния кръг" на Путин.

След разкриването на срещата с Дерипаска на остров Корфу Джордж Озбърн призна, че през август 2008 г. се е срещал с него четири пъти през уикенда в Средиземно море.

Той настояваше, че не са обсъждали дарения, които са разрешени само от регистрирани в Обединеното кралство избиратели, но по-късно призна, че срещите са били "грешка".

Манделсън също отрече да е извършил каквото и да било нарушение, като заяви пред "Гардиън": "Важното е не къде се срещаш с някого или за колко време, а какво правиш по време на срещата.

В моя случай не съм предлагал никакви услуги и не съм получавал никакви услуги, за разлика от Джордж Озбърн, който водеше разговори около посещенията си, за да получи финансова помощ за Консервативната партия.
БГНЕС