Пандемията от COVID-19 може да е повлияла на здравето на мозъка на хората на възраст 50 и повече години във Великобритания, предаде Би Би Си.

Повече от 3000 доброволци са попълнили годишни въпросници и онлайн когнитивни тестове, за да проверят промените в паметта и други способности по време на пандемията.

Резултатите показват влошаване на паметта, независимо от боледуването от COVID-19.

Според експертите стресът, самотата и консумацията на алкохол могат да обяснят част от резултатите.

Справянето със страховете, притесненията и несигурността около COVID-19, както и нарушаването на рутинните дейности може да е имало "реално и трайно въздействие" върху здравето на мозъка.

Проучването установява, че темпът на намаляване на когнитивните функции се е ускорил през първата година на пандемията, когато е имало блокиране на достъпа до информация.

При проблемите с паметта, спадът е продължил и през втората година на пандемията.

Хората, които са страдали от леки проблеми преди началото на пандемията, са имали влошаване. 

Изследването, публикувани в изданието Lancet Healthy Longevity, цели да помогне да се разбере как остаряват здравите мозъци и защо някои хора развиват деменция.

В него се използват игри за трениране на мозъка, за да се проверят уменията за запаметяване и разсъждаване, а чрез въпросник се търсят възможни рискови фактори, които биха могли да навредят на здравето на мозъка.

Планът е проучването да продължи и в бъдеще, за да се види как се справят участниците и какви изводи могат да се направят, за да се помогне на други.
 
Теодора Славанова/БТА