/ /iStock
Случаите на рак нарастват последователно сред поколението Милениум и поколението X. Нарастващата заплаха сред младите може да бъде свързана със затлъстяване, лоша диета, фактори на околната среда, липса на упражнения и лош сън. Проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ съобщава за увеличаване на диагностицирането на 17 вида рак при млади хора, включително рак на стомаха, тънките черва, рак на гърдата, яйчници, черен дроб и жлъчни пътища, дебело черво, матката, бъбреци, панкреас, миелом, левкемия и други.

Причините за нарастването на рака сред младите хора са "зле разбрани" според „Лансет“.

Въпреки че човек не може напълно да избегне генетичните фактори или факторите на околната среда, извършването на положителни промени в начина на живот може значително да намали риска от рак и да подобри общото ви здраве, казва Macmillan Cancer Support.

Ето основните промени в начина на живот, които младежите трябва да предприемат, за да намалят риска от рак:

1. Отслабнете

През последните десетилетия се наблюдава нарастване на рака, свързан със затлъстяването. Наднорменото тегло може да изложи човек на риск от смъртоносни ракови заболявания като рак на дебелото черво, ендометриума, бъбреците, хранопровода, панкреаса, черния дроб и рак на жлъчния мехур. Чрез намаляване на теглото посредством здравословен начин на живот можете естествено да намалите риска от рак.

2. Приемайте храни на растителна основа

Добавянето на ядки, плодове, пълнозърнести храни, тофу, бобови растения и други растителни храни може да ни предпази от болестта. Преминаването на растителна диета може да намали риска от рак до 47%, както установи ново изследване на UC Scan Francisco. Според това проучване мъжете с рак на простатата могат значително да намалят вероятността за влошаване на заболяването, като ядат повече плодове, зеленчуци, ядки и зехтин.

3. Не стойте седнали дълги часове

Една от причините зад драматичното нарастване на случаите на рак може да бъде нарастващата тенденция към заседнал начин на живот. Седенето в продължение на дълги часове, като 10-12 часа, може да увеличи риска от рак по различни начини. Според MD Anderson Cancer Center индивидите, които водят изключително заседнал начин на живот имат 82 % по-висок риск от смъртност от рак в сравнение с тези, които са най-малко обездвижени.

4. Пропуснете преработените храни

Чипс, бургери, пица, кола и пържени храни са се превърнали в начин на живот. Ултрапреработените храни и напитки са косвено свързани с риска от рак поради повишените нива на захар и натрий, което може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване. Консумирането на тези ултра-преработени храни, които са с високо съдържание на калории и ниска хранителна стойност, може да увеличи риска от рак, като причини наддаване на тегло и затлъстяване.

5. Яжте много фибри и пийте вода

Диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри могат да навредят на вашето здраве, тъй като могат да ви изложат на риск от много видове рак, включително рак на стомашно-чревния тракт, белия дроб, простатата и матката. Добавянето на богати на фибри плодове, зеленчуци, ядки и семена във вашата диета може да предотврати риска от рак. Освен това не забравяйте да консумирате 8-10 чаши вода дневно.

6. Избягвайте слънцето в пиковия час

Вредните слънчеви лъчи също могат да повишат риска от рак. Твърде много ултравиолетова радиация от слънцето може да увреди ДНК в кожните ви клетки и да причини рак на кожата. Използвайте слънцезащитни продукти и избягвайте да излизате между 12:00-17:00, когато слънчевите лъчи могат директно да проникнат през кожата ви.

7. Яжте домашно приготвена храна

Домашната храна ни предлага възможност да приготвяме храната си според нашите предпочитания. Можем също да обърнем внимание на методите на готвене и да ограничим приема на масло и сол. Аюрведа също препоръчва консумация на прясно приготвена храна, тъй като тя запазва хранителните вещества. С ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, домашно приготвената храна може да играе жизненоважна роля в предотвратяването на различни заболявания, включително рак.

8. Откажете пушенето и пиенето

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да намалите риска от рак, е да се отървете от вредните навици като пушене и пиене. Хората, които пушат и пият алкохол, са изложени на по-висок риск от рак на устата и горната част на гърлото. При едновременна употреба, рискът се повишава значително.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС