Олаф Шолц
Олаф Шолц / БТА
Повечето германци не са доволни от начина, по който канцлерът Олаф Шолц реагира на руската инвазия в Украйна, показва публикувано днес социологическо проучване на института "ЮГав" (YouGov), поръчано от ДПА.

Според допитването 45 процента от анкетираните са по-скоро неудовлетворени от действията на канцлера, 37 процента са доволни от тях, а 18 процента не могат да преценят или не искат да дадат оценка на реакцията на Шолц.

Русия гони 40 германски дипломати като ответна мярка

Различна е картината сред хората, които симпатизират на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц: 59 процента от тях са удовлетворени от реакцията на Шолц, докато 34 процента са неудовлетворени.

Обществеността не смята канцлера за силен лидер. Само 25 процента от анкетираните оценяват лидерските му качества в реакцията към руската инвазия в Украйна.

При това 51 процента от запитаните се съгласяват с твърдението: "Той се представя доста незадоволително като лидер", а 24 процента се затрудняват да отговорят.

Комуникационните способности на канцлера са оценявани още по-негативно: 56 процента от анкетираните смятат, че той не обяснява достатъчно добре политиката си, а 22 процента не са съгласни с това. Делът на запитаните, които се затрудняват да отговорят също е 22 процента.

Избирателите на трите партии в управляващата в Германия коалиция споделят сходни оценки за Шолц по отношение на неговото лидерство и комуникационни способности.
Оценката на действията на коалицията между ГСДП, "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП) е дори по-негативна, отколкото тази за канцлера. Общо 50 процента от анкетираните са по-скоро или силно неудовлетворени от реакцията им към руската инвазия в Украйна, докато 30 процента са по-скоро удовлетворени, а 20 процента се затрудняват да отговорят.

Данните се базират на онлайн проучване на "ЮГав" - Германия, в което са участвали 2040 души в периода 25-27 април, посочва ДПА.