Проучен е под половината от района на сваления „Боинг”
Проучен е под половината от района на сваления „Боинг” / снимка: БГНЕС, архив

Международните експерти са обследвали под половината от района, където е паднал малайзийския пътнически самолет в Донецка област.

Това оповести днес в малайзийската столица Куала Лумпур директорът на националната полиция Халид Аву Бакар, след като в страната се завърна последната група от малайзийски специалисти.

„Районът обхваща площ от 15 кв.км, а ние проучихме само 45%”, каза той, уточнявайки, че специалистите „са били принудени да напуснат Украйна от съображения за сигурност”.

Експертите не са успели „да вземат никакви отломки от мястото на катастрофата”, добави полицейският шеф. „Това може да стане, само след като се върнем там”, добави Халид Абу Бакар.

Той разкри още, че работата се усложнявала от постоянния надзор от страна на украинските власти и на опълченците. По думите му двете страни определили районите, които можели да бъдат посещавани, и продължителността на престоя им в тях. Освен това трябвало да се работи, когато „над главите непрекъснато летели снаряди”, уточни полицейски началник.

По думите му един малайзийски служител ще бъде командироват от Лондон в Киев, където ще трябва да получава редовно информация за хода на следствието, допълва БГНЕС. Освен това двама полицаи ще бъдат изпратени в холандските градове Амстердам и Айндховен. Разследването се ръководи от Холандия, тъй като най-много жертви са холандци.

Малайзийският „Боинг” с 298 души на борда бе свален край югоизточно от Донецк на 17 юли.