Противоречиви информации за преместване на Меграхи в Либия
Противоречиви информации за преместване на Меграхи в Либия / netinfo

Великобритания обмисля възможността да позволи на бившия агент на либийските тайни служби Абдел Басет Али ал Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор във Великобритания заради атентата над шотландското село Локърби, да доизлежи присъдата си в Либия, обяви шотландският премиер Алекс Салмънд, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано Франс прес, позовавайки се на Би Би Си и Скай нюз, съобщи, че Меграхи ще доизлежи присъдата си в Либия. Скай нюз посочи, че всички либийски граждани, които излежават присъди във Великобритания, ще бъдат прехвърлени в родината си съгласно споразумение между британския премиер Тони Блеър и либийския ръководител Муамар Кадафи.

Пред парламента на Шотландия Салмънд каза, че е изложил безпокойството си от подобно споразумение пред британския министър-председател.

За АП канцеларията на Блеър отрече да има споразумение с Либия по случая на Меграхи. Прес службата обаче призна, че премиерът е разговарял за по-тясно съдебно сътрудничество по време на неотдавнашната си визита в Триполи.

Салмънд увери шотландските депутати, че случаят на Меграхи се разглежда от шотландски съд, чието решение се очаква до края на юни.

Пред АФП канцеларията на Блеър потвърди, че шотландски съд разглежда молбата на Меграхи да излежи присъдата си в Либия, затова британското правителство в момента не може да взема решения по този случай.

През ноември 2003 г. Върховният съд на Шотландия обяви, че Меграхи трябва да остане най-малко седем години в затвор във Великобритания преди да се обсъжда евентуална промяна на доживотната му присъдата.