/ iStock/Getty Images
Жена с рокля с цветовете на украинското знаме, се заля с червена боя на червения килим на кинофестивала в Кан, съобщават френски и италиански медии. Кадри от протестната акция веднага се завъртяха в социалните мрежи.

Сцената се разигра преди прожекцията на филма "Стомана" на режисьора Юст Филипо. Жената се появи на стъпалата пред Двореца на киното и позира непринудено пред камерите на фотооператорите. После тя извади от роклята си, от зоната на бюста, две пликчета с червена боя, които разкъса и започна да излива върху главата си. Боята започна да се стича по раменете, ръцете и роклята на жената, все едно че тя е обляна цялата с кръв. Охраната веднага се намеси и отведе жената от червения килим.



Инцидентът се разигра вчера вечерта. Този протест последва протест от сряда вечерта също на червения килим в Кан. Тогава феминистка активистка протестира срещу сурогатното майчинство, облечена с червена рокля, разтваряща се над бременно коремче, върху което беше изписано "сурогатно майчинство" и отдолу имаше кю ар код. Жената скандираше срещу сурогатното майчинство, преди да бъде отведена от охраната. Същата тази активистка миналата година се появи на червения килим на Кан с бюст, покрит с боя с цветовете на украинското знаме и с изписан върху корема текст, гласящ: "Спрете да ни изнасилвате".

Вчера в Кан, но далеч от червения килим, имаше и протест срещу пенсионната реформа, извършвана във Франция.
Габриела Големанска, БТА