Протести в Полша срещу разполагането на елементи от американската ПРО
Протести в Полша срещу разполагането на елементи от американската ПРО / netinfo

Противници на плановете за разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана /ПРО/ в Полша се събраха на протест във Варшава, предаде ИТАР-ТАСС. Те се обявиха и срещу присъствието на полски войски в Ирак и Афганистан.

Демонстрантите преминаха край президентския дворец, където се намира резиденцията на държавния глава Лех Качински. Те замеряха сградата с плюшени и гумени патета-играчки.

Формата на протест не бе избрана случайно, отбелязва ИТАР-ТАСС. Жълтото пате е символ на управляващата партия "Право и справедливост", а фамилията на Качински и на брат му Ярослав, който е премиер на страната, често се асоциира с думата "качка", която на полски означава "патица".

По-късно демонстрантите се насочиха към американското посолство. Протестиращите носеха плакати с надписи "Спрете войната!", "Прекратете окупацията на Ирак!", "Не на ПРО!". В акцията участваха представители на младежки леви организации, както и иракчани, живеещи в Полша. Няма сведения за сблъсъци между демонстранти и полиция.