Протести в Подгорица заради признаването на Косово
Протести в Подгорица заради признаването на Косово / netinfo

Пред парламента в Подгорица ще се проведат масови протести срещу признаването на косовската независимост. Демонстрациите се организират от шест опозиционни партии, които настояват черногорските власти да оттеглят признаването на новата държава, да върнат мандатите на гражданите и да насрочат референдум за това дали Черна Гора трябва да признае Косово или не.

Медиите с Белград спекулират, че освен обявяването на черногорския посланик в Белград за персона нон грата, Сърбия подготвя и други санкции срещу Черна Гора, включително и т.н черен списък на черногорските политици, на които ще бъде забранено влизането в Сърбия.

Миодраг Вукович, един от лидерите на управляващата Демократична партия на социалистите, каза, че Черна Гора не заплашва никого, но се поставя въпроса как 60000-те хиляди сърби, които имат вили в Черна Гора, ще ги използват, ако Сърбия въведе санкции.

Черногорските политици обвиниха Белград, че гледа на Черна Гора като част от Велика Сърбия.

Анализаторите и в Белград, и Подгорица коментират, че отношенията между Сърбия и Черна Гора се усложняват и никога не са били по-лоши, отколкото в този момент.