Протести в Латвия за оставката на премира
Протести в Латвия за оставката на премира / снимка: БГНЕС

Над три хиляди демонстранти, събрали се в Рига край сградата на Сейма - латвийския парламент, настояват за оставка на премиера Айгарс Калвитис, предаде ИТАР-ТАСС.

Протестната вълна е предизвикана от решението на министър-председателя да уволни главния борец срещу корупцията в страната - началника на Бюрото за предотвратяване и борба срещу корупцията Алексей Лоскутов, посочва агенцията.

В края на септември Калвитис реши временно да отстрани от длъжност Лоскутов, разследван във връзка с подозрения в незаконно изразходване на средства, отпуснати на Бюрото за оперативна дейност. Кабинетът подкрепи министър-председателя, но Главната прокуратура не откри съществени нарушения в работата на Бюрото. Окончателно решение за отстраняването на Лоскутов трябва да вземе парламентът.

Сред протестиращите агенцията изброява представители на обществени организации, известни в страната дейци на изкуството. Те издигат лозунги срещу правителството, водено според демонстрантите от користни политически съображения.

Участниците в акцията посрещат депутати от управляващата коалиция в Сейма с викове: "Предател!", "Стига сте крали, стига сте лъгали!", "Да се разпусне Сеймът!" и "Долу Калвитис!".

Организатор на масовия протест е влиятелният латвийски в. "Диена" и видни представители на обществото в страната, според които с действията си срещу ръководителя на антикорупционната служба властите поставят под заплаха правния ред в Латвия.

Назначаването на рускоезичния Лоскутов на висок държавен пост през 2004 г. бе сред единичните подобни случаи в Латвия, отбелязва ИТАР-ТАСС.