Хиляди хора протестираха в Латвия срещу затягането на здравните мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

На митинг снощи в центъра на столицата Рига са се събрали около 3500 души според полицията.

Недоволството на демонстрантите беше насочено срещу задължителните ваксинации, здравните ограничения в образователните институции и разширяването на обхвата на изискваните здравни пропуски върху още няколко сфери на обществения живот.

Протестите пред сградата на правителството, която беше отцепена от полиция, и Рижкия замък - официалната резиденция на президента - като цяло преминаха мирно.

Някои от участниците носеха знамена и плакати, но много от тях не бяха с маски. Не се спазваше и дистанция.

Латвийското правителство наскоро прие няколко нови ограничения във връзка със засилващото се разпространение на варианта Делта на коронавируса и забавянето на темповете на ваксинация.

Премиерът Кришанис Каринс освен това намекна тези дни за ново затягане на мерките за неимунизираните.

Латвийската полиция е образувала две наказателни дела и е задържала няколко души след вчерашния многохиляден митинг, съобщи днес началникът й Армандс Рукс, цитиран от ТАСС.

Делата са образувани за нападение над полицай, за което са задържани петима души, и за счупено стъкло на полицейски автомобил. Рукс подчерта, че в най-скоро време ще бъде решено кой от организаторите на протеста да бъде привлечен под отговорност заради неспазването на противоепидемичните мерки по време на демонстрацията
БТА