Протести срещу разширяване на US военна база във Виченца
Протести срещу разширяване на US военна база във Виченца / БГНЕС

Десетки хиляди души протестираха срещу разширяването на американска военна база в северния град Виченца, предадоха Франс прес и Ройтерс. Според представител на организаторите демонстрантите са били над 100 хиляди. По оценка на полицията в проявата са участвали 40 000 души.

Демонстрантите носеха транспаранти с надписи "Не на базите", "Америка, не благодаря", "Базите у дома". Развяваха се и червените знамена на комунистите, зелени на еколозите и знамена в цветовете на дъгата от пацифистите.

Правителството на премиера Романо Проди разреши през януари разширяването на американската база във Виченца въпреки възраженията на радикалната левица. Той увери, че участието на комунисти и зелени в протеста не нарушава единството на управляващата коалиция.

За охрана на протеста бяха отделени около 1500 полицаи и карабинери. Шествието бе с дължина шест километра, като бе следено и от полицейски хеликоптери.

Пентагона иска да увеличи капацитета на базата във Виченца, в която в момента са разположени 2750 души от 173-а въздушнодесантна бригада. Сега останалите войници от бригадата са разположени в бази в германските градове Бамбург и Швайнфурт.