Протести срещу електронното гласуване във Франция
Протести срещу електронното гласуване във Франция / Снимка: БГНЕС
Гласуването с електронни машини, използвани за първи път във Франция на президентски избори от 1,5 милиона избиратели, предизвика протести заради дългите опашки, които се оформиха пред избирателните секции, предаде Франс прес.

Районният съветник от малката лява партия Републиканско и гражданско движение Даниел Герен заяви, че е сезирал Конституционния съвет за нередности по време на гласуването, свързани с въвеждането на електронните машини за гласуване в парижкото предградие Вилньов-льо-Роа.

По обяд там трябваше да се чака между 45 минути и час и половина, за да се гласува, така че много избиратели си тръгваха и се отказваха да дадат гласа си, изтъкна Герен. Един от гласоподавателите, Пиер Баскулерг, се оплака пред АФП, че два пъти е ходил до избирателната секция и за втори път се отказва да гласува. Освен това той заяви, че няма никакво доверие в тези "неконтролируеми" по думите му машини.

В Ренс вотът започна със закъснение, тъй като възникна проблем с включването на машините. В парижките предградия Иси-ле-Мулино и Курбьовоа избирателите също трябваше да чакат на опашка около час, тъй като всеки се нуждаеше от известно време, за да се справи с непознатия досега автомат.

Електронната урна разполага с няколко бутона, чрез натискането на които може да се гласува за един от 12-те кандидати, а също и с "празна бюлетина".